maščobnih oblog okoli trebuha

Zlata pravila za izgubo maščobnih oblog okoli trebuha

Za večino ljudi, in še posebej za moške, ki sledijo prehranskemu načrtu za izgubljanje telesne teže, je najtežja naloga doseči zmanjšanje obsega v predelu trebuha. Z drugimi besedami, tako za moške kot za ženske je najtežja izguba trebušne maščobe. Če sta zdrava prehrana in zmerna ali intenzivna telesna aktivnost ključnega pomena pri vseh uspešnih načrtih za izgubo telesne teže, je pa potrebno za izgubo maščobe okoli trebuha, vložiti nekaj dodatnega truda.

Prehrana ima zelo pomembno vlogo pri odstranjevanju odvečnih maščob, ki so se nabrale v predelu trebuha, vendar pa to ne pomeni, da je potrebno posegati po hitrih in strogih dietah. Potrebna je samo določena disciplina pri načinu prehranjevanja, vezana na pogostost dnevnih obrokov, velikost porcij in način priprave hrane.

Ne izpuščajte obrokov

Zelo pomembno je, da uživate tri glavne obroke dnevno, saj telo potrebuje energijo skozi celoten dan. Prav tako, prehranski načrt z rednimi obroki pomaga pri hitrejši presnovi maščob. Trud, ki ga boste vložili, da jeste vsakih 4-5 ur bo pomagal metabolizmu pokuriti več kalorij, kot pa, da bi jedli samo eden obrok, ki je po možnosti zvečer. Će boste izpuščali obroke, ne boste izgubljali telesne teže, saj bo telo hitreje asimiliralo kalorije in jih takoj transportiralo v maščobne celice.

 Odstranite nezdrava živila iz vašega jedilnika

Ta kategorija vključuje ocvrto hrano, nezdrave maščobe in visokomaščobna živila iz predelanega mesa. To so jedi z majonezo, industrijsko pripravljenimi omakami in različnimi mletimi mesnimi živili. Če se želite znebiti maščobnih oblog okoli trebuha, morate zamenjati vsa ta nezdrava živila z zdravimi alternativami. V glavnem uporabljajte belo meso, kuhano ali pečeno na žaru brez maščobe in namesto pripravljenih omak, za boljši okus, uporabite začimbe ter zelišča.

 Bodite pozorni na kalorije

Nekatera živila vsebujejo veliko kalorij, ki so koncentrirane v razmeroma majhni količini živila. Predelano meso, margarina, sladkarije, hitra hrana in visokomaščobni siri, ko je na primer Čedar, zelo povečajo kolorični vnos, tudi, če jih jeste v zelo majhnih količinah. Zamenjajte ta živila z ribami, pustim mesom, posnetim jogurtom ter s čim več sadja in zelenjave.

 Jejte manjše porcije

Še posebej, če imate bolj sedeč način življenja, opustite bogate obroke, ki vključujejo predjed, juho, glavno jed in sladico. Dve vrsti hrane sta dovolj in ena izmed njih naj bo zelenjavna juha. Pravilno pripravljene juhe nimajo visoke kalorične vrednosti in vam dajejo občutek sitosti. Prav tako je potrebno oceniti količino hrane, ki jo zaužijete in to količino po potrebi zmanjšati.

Izogibajte se uporabi sladkorja

Slakor je živilo, ki vsebuje veliko “praznih” kalorij, kar pomeni, da nam ne nudi nobenih hranil. Hitro se absorbira v krvi in tako spodbuja izločanje inzulina. Ta hormon dodatno poskrbi, da se maščobe nalagajo okoli trebuha, zato se mnogi diabetiki soočajo s problemom trebušne debelosti. Pomembno je, da čim bolj zmanjšate vnos sladkorja, ki ga pa ne najdemo samo v sladicah, ampak tudi v večini predelanih živil.

 Omejite uporabo alkohola

Pivo je glavna alhokolna pijača, za katero je znano, da prispeva k povečanju telesne mase, vendar so tudi ostale alkoholne pijače zelo kalorične (čisti alkohol vsebuje 7kcal/g). Z alhoholnimi pijačami gre dobro slana in mastna hrana, ki dodatno poveča kalorični vnos. Prav tako je alkohol škodljiv za metabolizem, saj negativno vpliva na presnovo maščob in pospešuje tvorbo maščobnega tkiva.

 Zmanjšajte uporabo ogljikovih hidratov

Kruh, testenine, krompir, riž in nekatero sadje, bogato s sladkorji, nebi smelo biti vključeno v večerni obrok. Zvečer telo upočasni presnovo, kar prepreči razgradnjo ogljikovih hidratov, kateri se zato pretvorijo v maščobe. Pri zadnjem obroku dneva, jejte beljakovine, bodisi živalskega (pusto meso) ali rastlinskega izvora. Ni se vam potrebno povsem odreči ogljikovim hidratom, saj mora biti vaša prehrana uravnotežena, vendar pa uživajte živila bogata z ogljikovimi hidrati raje za zajtrk in kosilo.

Da bi se znebili maščobe okoli trebuha, morate poleg zdrave prehrane v svoj življenjski slog vključiti tudi telesno aktivnost, ki zajema določene vaje, prilagojene posebej za izgubo odvečnih maščobnih oblog za ta predel telesa.

 Nenazadnje, ne pozabite, da ne obstaja posebna dieta, ki vam bo pomagala pri izgubi maščobnih oblog okoli trebuha. Samo upoštevanje zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga vam lahko omogoči fit postavo.

Dodaj odgovor