zeliščni čaji, ki odpravljajo zadrževanje vode v telesu

Zeliščni čaji, ki odpravljajo zadrževanje vode v telesu

Zadrževanje vode v telesu je težava mnogih ljudi in je posledica različnih vzrokov, od hormonskih motenj do prekomerne uporabe soli. Zeliščni čaji z diuretičnimi učinki pomagajo ublažiti ta problem in odpraviti toksine iz telesa. Prav tako je pomanjkanje vitaminov B1, B5 in B6 še eden vzrok za zadrževanje vode, zato dopolnitev prehrane s temi vitamini pomaga pri reševanju tega problema.

Pogosta napihnjenost in otekle noge so glavni simptomi zadržane vode, kar pomeni prekomerno kopičenje tekočine v telesnih tkivih. Sčasoma lahko to stanje povzroči spremembo telesne teže v kratkem časovnem obdobju, rahlo otečen videz prizadetega območja ali območij, trde sklepe in povišan krvni tlak.

Vzroki za zadrževanje vode

Za zadrževanje vode v telesu so lahko odgovorni številni dejavniki, vključno z neuravnoteženo prehrano, bogato s predelanimi živili in natrijem, sedentarnim načinom življenja, težavami s srcem in vensko insuficienco. Drugi pomembni dejavniki so hormonske motnje, pa tudi določena zdravila (antidepresivi, regulatorji krvnega tlaka ali analgetiki).

Čaj iz peteršilja

Peteršilj ima visoko vsebnost vitamina C, celo višjo od citronske kisline. Prisotnost tega vitamina v telesu uravnava holesterol, pomaga pri nastajanju protiteles in preprečuje delovanje prostih radikalov. Peteršilj ima tudi pomembne diuretične lastnosti in se lahko uporablja tudi za čaj in ne le kot aromatična začimba. Čaj naredite iz dveh čajnih žličk sušene rastline na skodelico vode in ga lahko zaužijete do 3 skodelice na dan.

Čaj iz semen kumine

Seme kumine je uporabno za odstranjevanje odvečne vode v telesu in natrija. Bogato je z vitamini A, C, E in vitamini B kompleksa. Čaj iz semen kumine naredite iz žlice semen na skodelico vode. Popijete lahko do 3 skodelice na dan.

Čaj iz regrata

Regrat je ena izmed najučinkovitejših rastlin proti zadrževanju vode. Vsebuje veliko kalija, ki pomaga zmanjšati raven natrija v telesu. Ta rastlina je prav tako koristna za odpravo napihnjenosti, zlasti za ženske, ki trpijo zaradi predmenstrualnega sindroma. Čaj iz regrata se pripravi iz 2 čajnih žličk suhe rastline na skodelico vode in se lahko zaužije trikrat dnevno.

Čaj iz rožmarina

Rožmarin je zelo učinkovit za odpravljanje neprijetnih simptomov napihnjenosti, pa tudi odvečne vode. Čaj iz rožmarina si lahko pripravite iz dveh čajnih žličk suhe rastline na skodelico vode in lahko popijete do 2 skodelice na dan.

Druga sredstva, ki odpravljajo zadrževanje vode v telesu

Poleg zeliščnih čajev lahko za odpravo te neprijetnosti, uporabite tudi druge pripravke. Učinkovito sredstvo je limonada, mešana z ingverjem. Ingver pomaga odstraniti odvečno tekočino iz telesa, v kombinaciji z limono pa se njegovi učinki še okrepijo. Za izdelavo enega litra limonade uporabite 800 ml vode, 2-3 rezine ingverja, 200 ml limoninega soka in polovico limone narezane na rezine. Ingver in vodo segrevajte, in ko začne vreti, dodajte limonin sok. Pustite, da se ohladi in pijte z dodanimi limoninimi rezinami. Najbolje je, da limonada ni sladkana, če pa želite, da je sladka, dodajte malo medu namesto sladkorja ali pa uporabite sladilo Pecva.

Druga rešitev za zadrževanje vode je jabolčni kis, diuretik, ki  v telesu ohranja optimalno raven kalija. Jabolčni kis razredčite v vodi, tako da dodate čajno žličko kisa v kozarec vode. Spijete lahko 2 kozarca na dan, vendar le če nimate nobenih drugih prebavnih težav.

Tudi če zeliščni čaji in drugi naravni pripravki lahko pomagajo pri odstranjevanju zadržane vode v telesu, ne pozabite, da ne smejo biti nadomestek za vašo dnevno količino vode, ki jo morate zaužiti. Ena izmed največjih napak, ki jo lahko naredite, če imate težave z zadrževanjem vode je, da ne pijete dovolj. Če telo ni dovolj hidrirano še bolj zadržuje tekočino v telesu.

Poleg tega je treba omejiti uporabo soli, pri čemer je potrebno posebno pozornost nameniti vsem živilom, ki sestavljajo dnevno prehrano, da se prepreči prekomerna uporaba soli, zlasti iz predelanih živil.

Prav tako pa si lahko pomagate tudi z naravnimi dopolnili, ki preprečujejo in odpravljajo zadrževanje vode, kot so izdelki iz linije Drenanat, Slimbel System in Fluicir ter sirupi, kot sta Sambuki in Hearki ali čajem Infunat Te Rojo. Za več podrobnosti in nasvet kako odpraviti zadrževanje vode v vašem telesu, se obrnite na eno od naših Natur House svetovalk.

Dodaj odgovor