zelenjavo in sadje jesensko zimskim časom

Privoščite si okusno zelenjavo in sadje tudi med jesensko zimskim časom

Čeprav sta pomlad in poletje tista letna časa, v katerih je sveže zelenjave in sadja v izobilju, nam narava tudi jeseni ponuja veliko “dobrot”, koristnih za zdravje, kot tudi za postavo, v kolikor vemo, kako jih vključiti v našo vsakodnevno prehrano.

Tukaj je naštetih le nekaj vrst zelenjave in sadja, ki jih ne smete prezreti v jesensko zimski sezoni, še posebej zato, ker so dobre za vašo postavo.

Jabolka

Verjetno ena od najbolj vsestranskih živil, ki so na voljo v hladni sezoni, so jabolka bogata s hranili in prehranskimi vlakninami in se lahko uporabljajo vsepovsod, od sokov do glavnih jedi in sladic. Jabolka lahko vključite v kateri koli prehranski načrt. Vsebujejo malo kalorij in so polne vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin. Ti plodovi pomagajo uravnavati ravnovesje krvnega sladkorja in pomagajo pri nadzoru vašega apetita za visoko kalorično hrano. Poleg tega lahko nizka vsebnost natrija v jabolkih pomaga preprečiti prekomerno telesno težo in zadrževanje vode.

Ingver

Vsakodnevna uporaba ingverja lahko do 25% zmanjša bolečine v mišicah, ki jih povzroča intenzivna telesna aktivnost. Poleg te pomembne koristi je ingver prav tako priporočljiv za ljudi, ki želijo izgubiti telesno težo, saj spodbuja izgorevanje maščob. Poskusite dodati svež ingver v različne jedi, juhe ali pireje. Da pa olupljeni koren ingverja ostane svež, ga shranite v hladilniku.

Česen

Česen vsebuje spojino alicin, ki ima antibakterijske učinke in pomaga pri zmanjševanju nezdravih maščob in holesterola. Česen deluje kot zaviralec apetita na več načinov. Močan vonj česna stimulira središče sitosti v možganih, zmanjša lakoto in poveča občutljivost možganov na leptin (hormon, ki pomaga uravnavati apetit).

Dateljni

Če imate radi sladke prigrizke, jih poskusite zamenjati z nekaj dateljni. Poleg tega, da uživate nekaj sladkega, boste zaužili tudi prehranske vlaknine, vitamin B6, magnezij in kalij, ki prispevajo k povečanju ravni energije in uravnavanju ravni natrija v telesu. V kolikor nimate dostopa do svežih, lahko uporabite tudi suhe dateljne. Vendar se prepričajte, da ne presegate priporočene količine, kajti posušeno sadje ima na splošno visoko vsebnost kalorij.

Hruške

Hruške so bogate s prehranskimi vlakninami, ki vam lahko pomagajo urediti vaš prebavni sistem ter pektin, ki zmanjšuje občutek lakote. Hruška vsebuje okrog 100 kilokalorij (odvisno od velikosti), tako da je primerna kot sadna malica med obroki.

Mandarine

Želite preprečiti prehlad in ob enem izgubiti nekaj odvečnih kilogramov? Potem morate v svojo prehrano vključiti mandarine. Ne samo, da je to sadje bogato z antioksidanti, ampak tudi pomaga pri izgubi telesne teže ter pomaga stimulirati imunski sistem. Mandarine vsebuje približno 50 kilokalorij in lahko zmanjšajo željo po sladkarijah.

Granatno jabolko

Granatno jabolko je zelo okusno, visoka vsebnost prehranskih vlaknin pa pomaga uravnavati ravnovesje krvnega sladkorja. Prav tako je bogato z vitaminom C, vitaminom K in kalijem, ki se priporočajo za izgubo telesne teže.

Brstični ohrovt

Brstični ohrovt vsebuje na 100g le 10 kalorij, 0,5 g vlaknin in 0,5 g beljakovin, zato je kljub svoji majhnosti zelo dober vir hranilnih snovi in nam pomaga, da se počutimo bolj site. Lahko ga dodajamo v juhe, kuhamo na pari ali dodamo v solate.

Cvetača

Cvetača je bogata z antioksidanti (vključno z vitaminom C), vsebuje beljakovine in vlaknine, zaradi česar je zelo priporočljiva zelenjava pri hujšanju. Cvetača je zelo vsestranska, saj jo lahko dodamo različnim jedem ali uporabimo kot nadomestek za krompirjev pire.

Pastinak

Pastinak je bogat s prehranskimi vlakninami in se lahko za okus dodaja v juhe in druge jedi. Ker vsebuje škrob, ni priporočljivo, da ga uporabljate z drugimi živili, bogatimi s škrobom (npr. rižem).

Kostanj

Kostanj vsebuje veliko prehranskih vlaknin in manj maščob v primerjavi z drugimi vrstami oreščkov. Prav tako povečuje sitost ter pomaga pri hujšanju, zniževanju holesterola in nadzoru krvnega tlaka. To je le nekaj razlogov, da si v jesenski sezoni privoščite kostanj.

Kutina

V povezavi z jabolki in hruškami so kutine bogate z vitaminom C, prehranskimi vlakninami, bakrom, antioksidanti in pektinom, snovjo, ki pomaga nadzirati prebavo in uravnavati nivo sladkorja v krvi. Čeprav imajo rahlo grenak okus, je ravno okus tisti, zaradi česar so kutine priljubljene v hladni sezoni.

Brusnice

Ti plodovi so bogati s polifenoli in flavonoidi, ki prispevajo k zdravju srca in imunskega sistema. Poleg tega imajo visoko vsebnost prehranskih vlaknin in malo kalorij.

Koren zelene

Koren zelene je dober vir prehranskih vlaknin, vitamina B6, magnezija, kalija, mangana, vitamina C in fosforja, ter ga je opranega in olupljenega enostavno kuhati. Uporablja se lahko v juhah, solatah in kot dober nadomestek za krompir.

Kot lahko vidite, imamo med jesensko zimskim časom še vedno veliko možnosti izbire sezonske zelenjave in sadja, pri čemer je njihova uporaba mogoča v kateri koli prehrani (bodisi pri hujšanju ali ne). Najprimernejša sta sveže sadje in zelenjava, ki ni ocvrta in brez drugih “izboljšav” (kot so maslo, smetana, kalorično bogate omake, itd.).

Dodaj odgovor