negativni učinki prekomerne uporabe sladkorja

Negativni učinki prekomerne uporabe sladkorja

Presežek sladkorja v intenzivno predelanih živilih je morda najbolj nevarna sestavina v prehrani sodobnega človeka. Lahko ima negativne učinke na metabolizem, prav tako pa lahko prispeva tudi k hujšim boleznim in stanjem. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi morali zmanjšati uporabo sladkorja v vaši vsakodnevni prehrani:

Sladkor ne vsebuje nujno potrebnih hranil in negativno vpliva na zobe

Dodani sladkorji (vključno s saharozo in visoko fruktoznim koruznim sirupom) vsebujejo veliko kalorij brez bistvenih hranil. Iz tega razloga se tovrstne kalorije imenujejo tudi “prazne” kalorije.

Sladkor ne vsebuje beljakovin, esencialnih maščob, vitaminov ali mineralov, ampak samo čisto energijo. V kolikor oseba zaužije med 10 in 20% dnevnega kaloričnega vnosa iz sladkorja (ali celo več), lahko to postane velik problem, ki prispeva k prehranskim pomanjkljivostim.

Sladkor je prav tako zelo škodljiv za zobe, saj zagotavlja lažje prebavljivo energijo za škodljive bakterije v ustni votlini.

Sladkor je bogat s fruktozo, ki lahko preobremeni jetra

Da bi razumeli, zakaj je sladkor tako škodljiv, potem morate razumeti, iz česa je. Preden sladkor vstopi v kri skozi prebavni trakt, je razdeljen na dva tipa preprostih sladkorjev: glukozo in fruktozo.

Glukoza se nahaja v vsaki živi celici na tem planetu. Če je ne dobimo iz naše prehrane, jo naše telo proizvede samo. Fruktoza je drugačna. Telo je ne proizvaja v znatni količini in tudi fiziološke potrebe po njej ni. Problem s fruktozo je ta, da se lahko presnovi samo v jetrih.

To ni problem, v kolikor jo zaužijemo v majhnih količinah (na primer s sadjem). V tem primeru se fruktoza pretvori v glikogen in se shrani v jetrih, dokler ga telo ne potrebuje. Če so pa jetra polna glikogena in zaužijemo še več fruktoze, se ta ne presnavlja več, ampak se pretvori v maščobo.

Če večkrat uživate velike količine sladkorja, lahko ta proces povzroči nastanek “zamaščenih jeter” in ostale vrste resnih težav. Omeniti velja tudi, da ljudje, ki imajo bolj aktivno življenje, lahko presnovijo večjo količino fruktoze, kot ljudje s sedentarnim načinom in visoko kalorično prehrano.

Prekomerno uživanje sladkorja podpira težave z jetri

Ko se fruktoza v jetrih pretvori v maščobo, se pošlje po telesu v obliki VLDL holesterola (lipoproteini zelo majhne gostote). Vendar se vse maščobe ne odstranijo, nekateri delci  se odložijo v jetrih.

Sladkor povzroča inzulinsko rezistenco

Inzulin je zelo pomemben hormon v telesu. Ta omogoča glukozi, da vstopi v celice v krvnem obtoku in spodbuja celice, da začnejo porabljati glukozo namesto maščobe.

Prekomerna količina glukoze v krvi je zelo škodljiva in je eden od vzrokov za zaplete pri  diabetesu, kot je na primer slepota. Značilnost metabolične disfunkcije, ki jo povzroča prehrana bogata s sladkorjem je, da insulin ne deluje tako, kot bi moral. Celice postanejo »odporne« na njega.

Ta pojav je znan kot insulinska rezistenca, za katero je znano, da povzroča več bolezni, vključno s presnovnim sindromom, debelostjo, kardiovaskularnimi boleznimi in diabetesom tipa II.

Sladkor podpira povečan vnos kalorij

Različna živila imajo lahko različne učinke na možgane in hormone, ki uravnavajo uživanje hrane. Visoka uporaba sladkorja lahko sproži lakoto, kar pojasnjuje, da ko jemo sladkarije, se ne počutimo polne in želimo jesti še več. Zato, ker kalorije v sladkorju niso zadovoljive, obstaja nevarnost preseganja dnevnega vnosa kalorij, saj smo vse skozi lačni.

Sladkor povzroča zasvojenost

Sladkor lahko pri mnogih ljudeh povzroči zasvojenost. Kot pri nekaterih drogah, tudi sladkor povzroči sproščanje dopamina v živčnem sistemu. Problem sladkorja in številnih nezdravih živil je ta, da lahko povzročijo veliko sproščanje dopamina.

Iz tega razloga so lahko ljudje, ki so bolj dovzetni za odvisnosti, močno odvisni tudi od sladkorja in drugih nezdravih živil (še posebej tistih z veliko maščobami).

Zato pri ljudeh, kateri so zasvojeni s sladkorjem ali hitro prehrano (ocvrta živila, maščobe, živila bogata s soljo), omejevanje količine zaužitega sladkorja ni vedno rešitev. Edini način vzdrževanja količine sladkorja pod nadzorom je apstinenca.

Prekomerna uporaba lahko privede do pojava nealkoholne zamaščenosti jeter, vse večjega problema v zahodnoevropskih državah in po vsem svetu, ki je močno povezana z metabolnimi boleznimi. Ljudje z zamaščenimi jetri porabijo 2 do 3 krat več fruktoze kot ljudje, ki imajo uravnoteženo prehrano.

Sladkor je pomemben dejavnik pri razvoju debelosti

Ni presenetljivo, da so ljudje, ki uživajo velike količine sladkorja, bolj nagnjeni k debelosti, tako v primeru odraslih kot otrok. Še posebej pri otrocih se ugotovi, da je tveganje debelosti 60% večje, če pogosto pijejo sladke pijače ali uživajo druge vrste sladkarij. Torej, če želite izgubiti telesno težo, je prvi korak zmanjšanje uživanja sladkorja.

Sladkor povečuje holesterol

Prekomerna poraba sladkorja lahko poveča koncentracijo trigliceridov, glukoze in inzulina ter spodbuja kopičenje trebušne maščobe v kratkem časovnem obdobju.

Zato je sladkor eden od glavnih “krivcev” v primeru bolezni srca in ožilja.

Iz tega lahko zaključimo, da je sladkor škodljiv ne samo za vašo postavo, temveč tudi za zdravje, še posebej v smislu, da ne zagotavlja bistvenih hranil in povzroča številne negativne učinke v telesu. Tudi če je zelo težko (če ne celo nemogoče) popolnoma izločiti sladkor iz prehrane, se priporoča čim bolj zmanjšati količino dnevnega vnosa.

Dodaj odgovor