nasveti za uravnoteženo prehrano pri moških

Nasveti za uravnoteženo prehrano pri moških

Pri dnevni prehrani moških moramo upoštevati več dejavnikov, vključno z načinom življenja, telesno dejavnostjo in starostjo, pa tudi dejstvo, da je moški metabolizem hitrejši kot pri ženskah. To je posledica večje količine mišičnega tkiva v telesu moških, ki porabi več energije, saj “mišice kurijo kalorije”.

Moški imajo v povprečju 10% -20% več mišične mase od žensk, vendar tudi pojedo več, prekomerna telesna masa pa se kaže predvsem v predelu trebuha. Moški potrebujejo tudi večji vnos beljakovin, zdravih maščob, prehranskih vlaknin ter vitaminov. Dnevni energijski vnos mora biti pri njih med 2000 in 2800 kcal, pri moških z aktivnim življenjskim slogom, ki so redno fizično aktivni pa lahko doseže od 3500 do 4000 kcal.

Kaj mora biti vključeno v dnevno prehrano moškega?

Prehrana pri moških se ne razlikuje zelo od prehrane žensk ali otrok. Da bi uživali v zdravju in vitalnosti, morajo imeti uravnoteženo in raznoliko prehrano. Za uravnoteženo prehrano je potrebna zmerna, vendar raznolika uporaba živil in jedi, ki so okusne in varne, razdeljene na 3 glavne obroke in po možnosti 2 do 3 malice.

Ob uravnoteženi prehrani se doseže prehransko ravnovesje, kar pomeni prisotnost vseh hranil v prehrani: ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin.

Uravnotežena prehrana mora vključevati žita in žitne izdelke, sadje in zelenjavo, mleko in mlečne izdelke, beljakovine (meso, jajca, stročnice) in zdrave maščobe.

Da se pri živilih ohranijo njihove lastnosti, oziroma da ostanejo zdrava tudi po pripravi, je potrebno spoštovati številna načela. Izogibati se je potrebno klasičnim načinom priprave hrane z veliko maščobe, ocvrtim živilom in predelanim mesninam ter izbrati bolj zdrave možnosti: kuhanje na pari, pečenje v pečici, pečenje na žaru in kuhanje, kar ne bo koristilo le moškim, ampak tudi celotni družini.

Ne pozabimo na vodo!

Voda je bistvenega pomena za ohranjanje dobrega zdravja, vendar se priporočila glede količine pri posameznikih razlikujejo.

Strokovnjaki ocenjujejo, da morajo moški zaužiti približno 3 litre vode dnevno, medtem ko morajo ženske zaužiti približno 2 litra na dan.

Pogoste napake v prehrani moških

Na splošno so moški veliki ljubitelji svinjine in govejega mesa, medtem ko perutnina in ribe niso na vrhu lestvice priljubljenosti. Na žalost je količina zaužite zelenjave precej nižja od količine zaužitega mesa, kar vodi do neravnovesja v telesu.

Druga napaka v prehrani je pretirana uporaba soli. Normalna količina soli, ki se priporoča je 2 grama do največ 5 gramov na dan. Sol se lahko zamenja za druge začimbe, kot so aromatična zelišča.

Visoka  uporaba soli je pogosto povezana z nezadostno hidracijo. Kot pri mnogih ljudeh, ne samo moških, se občutek žeje pogosto zamenjuje z lakoto. V bistvu nekateri ljudje jedo več, kot je potrebno, ker ne pijejo dovolj vode. Pravilna hidracija je prav tako pomembna za pravilno delovanje telesa, kar vpliva tudi na absorpcijo hranil iz hrane, njihovo predelavo in zmanjševanje maščob.

Zmanjševanje maščob v predelu trebuha

Uravnotežena prehrana vključuje zagotavljanje potrebnih hranil za telo, lajšanje lakote in izogibanje nabiranju maščob, vključno s predelom trebuha.

Med živila, ki zmanjšujejo maščobe v predelu trebuha, spadajo šparglji, špinača, sveža zelenjava na splošno, polnozrnate žitarice, sadje (ananas, papaja, jagode in grenivke) in ribe.

Neuravnoteženo prehranjevanje pusti svoj pečat ne samo na zunanjem videzu, temveč tudi na zdravju. S sprejetjem zdravega načina prehranjevanja, ki ga spremlja redna telesna aktivnost, je mogoče ohraniti normalno telesno težo, izboljšati presnovne procese, povečati imunski sistem telesa in zagotoviti splošno dobro počutje, tako fizično kot tudi duševno.

Za več informacij o zdravem načinu prehranjevanja in pravilnem razmerju hranil v vaši vsakodnevni prehrani ne oklevajte in se posvetujte z našimi Natur House prehranskimi svetovalci.

Dodaj odgovor