Natur House Prehranske Pomanjkljivosti

Kako prepoznati prehranske pomanjkljivosti

Kot pri drugih elementih, ki so bistveni za pravilno delovanje telesa, vitamini in minerali igrajo pomembno vlogo pri različnih procesih, ki se pojavljajo v človeškem telesu. Če telo nima nekaterih hranilnih snovi oz. občuti pomanjkanje, se pojavljajo simptomi, na katere moramo biti pozorni.

Zaradi hektičnega življenja, vsakdanjega stresa, neuravnotežene prehrane in sedečega načina življenja, se vedno več ljudi sooča z različnimi zdravstvenimi težavami. Minerali predstavljajo približno 4% telesne teže in se izločajo preko ledvic. Če se minerali ne absorbirajo v zahtevani količini, se lahko pojavijo zelo hude prebavne motnje.

Pomanjkanje hranil je zelo pogosta težava v vseh starostnih skupinah. S preprosto analizo telesa lahko te pomanjkljivosti enostavno spoznamo. Na primer, težave s srcem, neurejen srčni utrip in povišan krvni tlak povzroča pomanjkanje magnezija in Q10. V nadaljevanju boste izvedeli, kako lahko prepoznate nekatere prehranske pomanjkljivosti telesa in živila, ki naj bi jih vključevali v vašo prehrano.

Pomanjkanje magnezija

Ljudje, ki imajo pomanjkanje magnezija v telesu, imajo vedno mrzle roke. Vendar pa so lahko hladne roke tudi kazalnik hipotiroidizma ali kronične utrujenosti.

Dlani z rahlo rumenkastim tonom, lahko kažejo na presežek beta karotena, ker ta snov lahko povzroči obarvanje kože pri prekomernem zaužitju. Mišični krči v sklepih in kolenih lahko pomenijo prav tako pomanjkanje magnezija.

Živila, bogata z magnezijem so špinača, stročji fižol, lanena semena, brokoli, paradižnik, brstični ohrovt, mandlji, stročji fižol in črni fižol, soja, grah, ajda, jajčevci in cvetača.

Pomanjkanje C vitamin

Strije, ki se pojavijo na koži lahko pomenijo pomanjkanjem cinka, vendar zelo suha koža, ki se lahko tudi lupi in ima rdečkasto barvo in pod kožo zaraščeni dlačni mešički, so lahko pokazatelj pomanjkanja vitamina C. Tudi spontane krvavitve na koži so pokazatelj pomanjkanja vitamina C in vitamina K.

Folikularna hiperkeratoza, ki odebeli kožo in zaradi česar je koža videti luskasta, kaže na pomanjkanje vitamina A. Groba koža na komolcih in petah kaže na pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin.

Da bi povečali vnos vitamina C v telo, bi morali jesti več citrusov, jagode, papriko, brokoli, cvetačo, peteršilj, lubenice, ananas, jabolka in grozdje.

Pomanjkanje Vitaminov B skupine

Mastna, rdečkasta koža je lahko kazalec za pomanjkanjem vitamina B12 in seboroični dermatitis je zelo pogosto povzročen zaradi pomanjkanja vitamina B6. Razpokane ustnice ves čas, tudi če niso bile izpostavljene mrazu ali vetru, lahko kažejo pomanjkanje vitamina B12, medtem ko lahko jezik, ki postane razdraženo boleč, enostavno kaže na pomanjkanje vitamina B3 ali B2.

Prav tako lahko beli, krhki nohti, ki se hitro lomijo in so neenakomerni na površini, kažejo na pomanjkanje vitamina B in železa ali pomanjkanje cinka.

Živila, bogata z vitamini B so cela zrna, oreščki, fižol, špinača, gobe, soja, pusto meso, ribe, korenje, beluši, cvetača, avokado, kumare, zelje, paradižnik, leča, nemastni mlečni izdelki in morski sadeži.

Drugi simptomi prehranske pomanjkljivosti

Poleg vitaminov, bistvenih za pravilno delovanje telesa, pa človeško telo potrebuje veliko drugih mineralov ali maščobnih kislin, ki so dobre za vaše zdravje.

Na primer, boleče rane, ki se pojavljajo na jeziku v pogostih intervalih, kažejo na odsotnost folne kisline v telesu. Kataraktični pojav je pogosto povezan s pomanjkanjem kroma ali presežkom prisotnosti prostih radikalov, kar pomeni, da telo ne dobi dovolj snovi z antioksidanti.

Odebelitev vratu in videz golše ne pomeni nujno hipertiroidizma, vzrok je lahko tudi pomanjkanje joda. Grebeni za nohtih so lahko posledica dejstva, da telo ne dobi dovolj cinka.

Kot lahko vidite, vaše telo oddaja signale, ko ne dobi dovolj hranilnih snovi. To je mogoče popraviti z uvedbo pravilne prehrane in z uporabo prehranskih dopolnil, glede na vase prehranske potrebe.
Vendar upoštevajte, da ti simptomi niso nujno povezani samo s prehranskimi pomanjkljivostmi in ko naletite na različna neravnovesja v telesu ali če opazite nenavadne simptome, se je treba vedno posvetovati z zdravnikom.

Dodaj odgovor