ohranjati uravnoteženo prehrano čez zimo

Kako ohranjati uravnoteženo prehrano čez zimo?

Ker je zunaj vedno bolj hladno in začenjamo nositi “debelejša oblačila”, se nam zdi, da postajajo tesnejša iz tedna v teden. Ni potrebno kriviti pralnega stroja in se prepričevati, da so se oblačila skrčila v vodi; resnica je, da ste pridobili nekaj dodatnih kilogramov. Zima je obdobje, ko vsakdo malo pretirava s hrano.

Raziskava, ki je bila objavljena v ZDA je pokazala, da večina ljudi čez zimo pridobi med 2 in 10 kilogrami. Namesto, da bi se teh odvečnih kilogramov znebili do poletja, ko se začne sezona kopalk, je ta ista raziskava pokazala, da ti kilogrami ostanejo dokončno.

Iz tega razloga, vam ponujamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali vzdrževati uravnoteženo prehrano, tudi pozimi, ko smo spodvrženi večim skušnjavam po nezdravi prehrani.

1.Jejte tople juhe

Ne samo, da se priporočajo zato, ker nas ogrejejo v hladnih dneh in nam zagotovijo dobro počutje, ampak nam juhe tudi pomagajo držati kalorični vnos pod nadzorom. Tudi, če vam čas ne dopušča, da dnevno kuhate juhe, jih lahko pripravite v večji količini čez vikend in jih pojeste med tednom. Uživate lahko tople juhe pri kosilu ali večerji ali pa pred obema obrokoma z namenom ustvarjanja občutka sitosti in tako ne boste rabili pojesti večjih količin hrane.

Seveda govorimo o nizkokaloričnih zelenjavnih juhah, brez dodatkov (npr. smetane). Izberite juho, ki vsebuje med 100 in 150 kilokalorij na porcijo.

Topla juha pred glavnim obrokom, lahko za 20% zmanjša število kalorij, ki jih normalno zaužijemo pri obroku.

2.Pripravljajte meso na žaru namesto na olju

Če imate radi jedi, ki temeljijo na mesu, lahko jeste ribe ali pusto meso pripravljeno na žaru, brez dodanih olj ali drugih maščob. Obstajajo posebni žari za katere ne potrebujete odprtega ognja. Pripravite lahko okusne obroke z mesom iz žara in zelenjave. Namesto, da cvrete meso ali uporabljate veliko maščob, poskusite razne marinade, z veliko zelišč in začimb in samo malo rastlinskega olja. Tako lahko pripravite hrano, ki ima enak okus, kot zunanji žar, vendar brez odvečnih maščob.

3.Zmanjšajte količino sladkarij

Posebej čez zimske praznike, se je zelo težko upreti sladkarijam, saj je na voljo veliko receptov raznih piškotov in slaščic, ki bi jih radi poskusili. Nič ni boljšega, kot vonj po piškotih, ki zapolni prostor in naredi praznično vzdušje. Na žalost, ne glede na to, kako zelo radi pečete in jeste slaščice, bo vaša postava na koncu tista, ki bo nosila posledice.

Če še vedno želite pripravljati slaščice v tem prazničnem času in če ne želite pokvariti vzdušja svojim otrokom, pazite pri količini, ki jih zaužijete. Ali ste vedeli, da lahko samo eden ugriz zadovolji vaše potrebe po sladkem? Ne potrebujete cele porcije, da poskusite nekaj sladkega in tako ne boste zaužili preveč kalorij.

Seveda, lahko kadarkoli tudi izberete nizkokalorične sladice  ali prilagodite sestavine “klasičnih” sladic in jih lahko pripravite v bolj zdravi verziji.

4.Uživajte sezonsko sadje in zelenjavo

V zimskem času je težko najti vaše najljubše sadje in zelenjavo na tržnici in če ne želite kupovati uvoženih izdelkov iz supermarketa, prilagodite svojo prehrano glede na zelenjavo in sadje, ki ga lahko najdete pri lokalnih proizvajalcih. Hruške, jabolka, brokoli, zelena, zelje, bučke so samo nekatera živila, ki jih lahko najdete na stojnicah in jih lahko vključite v vašo dnevno prehrano.

5.Pripravljajte si zdrave zajtrke

Krajši dnevi in dejstvo, da v hiši preživljamo več časa, nas ne motivirajo, da bi telovadili, temveč, da bi skozi celoten dan iskali nekaj po hladilniku. Če želite energijo, uživajte živila, ki spodbujajo proizvodnjo serotonina, zlasti za zajtrk, pri prvem obroku dneva. Za razliko od predelanih živil, polnozrnati izdelki, mandlji ali naravno arašidovo maslo vsebujejo visoko kakovostne ogljikove hidrate. Tako ne boste imeli nenadnih sprememb v razpoloženju, vendar se boste počutili sproščeno, energično in imeli večjo koncentracijo skozi celoten dan.

6.Ne pozabite na hidracijo telesa

Čez poletje vsi pijejo ogromne količine tekočine, vendar je hidracija telesa zelo pomembna tudi čez zimo. Hladno vreme zunaj v kombinaciji s toplim zrakom znotraj vas lahko kaj hitro dehidrira. Prav tako, pogosto ko ste žejni lahko ta občutek zamenjate za občutek lakote, zaradi česar boste pojedli več. Voda, naravni sokovi in zeliščni čaji ne smejo manjkati v vašem dnevnem prehranskem načrtu.

Ni težko ohranjati zdravega prehranjevanja niti čez zimo, vse dokler ne pozabite, da morajo biti obroki uravnoteženi in da ne smete jesti preveč hrane ali hrane bogate s kalorijami.

Dodaj odgovor