kaj so fitohranila in katera živila jih vsebujejo

Kaj so fitohranila in katera živila jih vsebujejo?

Verjetno ste že slišali za fitohranila, vendar ta izraz ni pogosto opremljen s podrobnimi pojasnili o tem, kaj te rastlinske spojine dejansko predstavljajo. Fitohranila se nanašajo na rastlinska hranila, vendar se za razliko od vitaminov, mineralov, beljakovin ali maščob, ne štejejo med nujno potrebne za procese, ki se pojavljajo v človeškem telesu.

Kljub temu, imajo te naravne sestavine veliko koristi za zdravje in se vedno bolj uporabljajo v farmacevtski industriji.

Koristi fitohranil za zdravje

Najprej je dobro vedeti, da rastline proizvajajo fitohranila za svojo lastno korist, zato ni presenetljivo, da so njihove lastnosti koristne tudi za človeško telo, v kolikor jih zaužijemo s sadjem, zelenjavo ali zelišči.

Čeprav je ta skupina hranil sestavljena iz več vrst fitohranil, od katerih je bil podrobno raziskan le majhen del, se delijo v tri kategorije, ki so nato delijo v več podkategorij. Te kategorije so: fitokemikalije, začimbe in zdravilna zelišča, za katere je znano, da imajo veliko koristnih lastnosti za zdravje.

Antioksidativne lastnosti fitohranil

Antioksidativne lastnosti so prisotne v skoraj vseh fitohranilih, kar jim omogoča, da zaščitijo celice v telesu pred delovanjem prostih radikalov in peroksidov.

Hormonske lastnosti

V tem primeru so fitoestrogeni tisti, ki izstopajo, saj imajo podobno strukturo kot človeški estrogeni, zato jih lahko nadomestijo pri zdravljenju različnih zdravstvenih težav, kot sta osteoporoza in menopavza.

Protirakave lastnosti fitohranil

Nekatera fitohranila, kot sta kapsaicin in saponin, imajo sposobnost, da zavirajo razvoj rakavih celic in ščitijo DNK pred sredstvi, ki napadajo tkiva in povzročajo različne vrste raka.

Protibakterijske lastnosti

Fitohranila imajo predvsem protibakterijske lastnosti za zaščito in podporo zdravja ustne votline ter zmanjšujejo tveganja za okužbe.

Kategorije fitohranil

Kot je že bilo omenjeno, obstaja več kategorij in podkategorij fitohranil in mnoga od njih še niso bila odkrita ali podrobno raziskana, da bi ugotovili, kakšne prednosti lahko nudijo človeškemu telesu. Toda obstajajo že nekatere vrste fitohranil, katerih lastnosti so znane in se celo uporabljajo v farmacevtski industriji. Te vključujejo naslednje:

Resveratrol – igra pomembno vlogo pri preprečevanju raka in se nahaja v temnih plodovih, kot je rdeče grozdje. Prav tako zmanjšuje vnetja in preprečuje nastanek vnetnih bolezni.

Likopen – priporoča se za preprečevanje kardiovaskularnih bolezni in kožnih bolezni. V velikih količinah ga najdemo v paradižniku. Uživanje likopena, ki daje paradižniku tudi rdečo barvo, je povezano tudi s preprečevanjem raka prostate.

Fitoestrogeni – se nahajajo predvsem v soji, orehih ali lanenih semenih. Izboljšajo simptome menopavze pri ženskah, spomin in sposobnost koncentriranja. Imajo pozitivne učinke na presnovo maščob, pa tudi antidepresivne, protivirusne in protibakterijske lastnosti.

Fitosteroli – najdemo jih v sezamovem olju, bučnem olju, olju žafranike, sojinemu olju in večini drugih rastlinskih olj. Zmanjšujejo nivo holesterola v krvi in blokirajo delovanje hormonov pri razvoju rakastih tumorjev. Poleg tega pomagajo zmanjševati število trigliceridov in krepiti imunski sistem.

Lutein – je naravni karotenoid, ki se v telesu spremeni v antioksidant. Je zelo pomemben za zdravje oči, predvsem za vzdrževanje ostrine vida. Njegova glavna naloga je zaščititi oči pred škodljivimi učinki ultravijolične svetlobe.

Saponini – urejajo holesterol, sladkor v krvi in krvni tlak. Uporabljajo se v farmacevtski industriji za sintetiziranje kortizona. Saponini pomagajo odpraviti bronhialne izločke in lajšati mišične krče. Najdemo jih v jajčevcih, beluših, soji, fižolu, grahu, papriki in kvinoji.

Terpeni – v primeru živil, so to aromatične snovi, kot je limonin za limone ali evgenol za česen. Najdemo jih v korenju in špinači in so pomembni za varovanje zdravja kostnega sistema, kakor tudi za zaščito vida.

To so najpogostejša fitohranila, ki imajo različne vloge pri ohranjanju zdravja kože in oči, preprečujejo in zdravijo okužbe, odstranjujejo toksine iz telesa in se borijo proti mikrobom, okužbam in zajedalcem.

Kako zaužiti dovolj fitohranil?

Ocenjuje se, da je bilo za določene znanstvene namene raziskanih le 2% obstoječih rastlinskih vrst na svetu, tako da so številna fitohranila še vedno neznana, skupaj s koristmi, ki jih prinašajo na zdravje.

Vendar kljub temu, obstajajo živila, ki vsebujejo nekatera fitohranila, ki so bila spoznana,  kot koristna za zdravljenje različnih zdravstvenih težav. Na primer, česen ima protibakterijske lastnosti,pekoča paprika preprečuje delovanje rakotvornih snovi, buča vsebuje fitosterole, kamilica vsebuje flavonoide in soja vsebuje izoflavone.

Najboljši način za uživanje fitohranil je uporaba čim več zelenjave in sadja v vsakodnevni prehrani, kot tudi redna uporaba zelišč in začimb pri kuhanju.

Zato uravnotežena, raznolika prehrana, bogata s svežimi živili, telesu zagotavlja zadostno količino fitohranil, ki jih potrebuje za preprečevanje različnih zdravstvenih težav.

Dodaj odgovor