dieta za srečo

“Dieta za srečo” – kako izboljšati vaše dobro počutje s pomočjo prehrane

Povezava med prehrano in razpoloženjem je bila v preteklih letih pogosto predmet raziskav in študij, rezultati pa nakazujejo, da dejansko obstaja povezava med hrano, ki jo jemo in kasnejšim počutjem. Ne samo, da nam bo uživanje določenih živil dalo več energije in pomagalo vzdrževati naše zdravje, ampak se zdi, da nas lahko nekatera živila resnično naredijo srečnejše.

Kar pa tudi pomeni, da lahko nekatera živila negativno vplivajo na naše razpoloženje. Čeprav nam lahko določena živila, kot so čokolada in pecivo, dvignejo dobro počutje v kratkem času, temu navadno sledijo občutki krivde, znižanje sladkorja v krvi, kar je povezano z utrujenostjo in težnjo po še več hrane, da bi ponovno povrnili stanje blage začetne evforije.

Uravnotežena prehrana, ki vključuje veliko zelenjave in sadja, je ena izmed najboljših možnosti, ki jih lahko naredite za izboljšanje razpoloženja in vzdrževanje vašega nivoja energije. Poleg tega obstajajo posebna živila, ki uspešno izboljšajo razpoloženje, ne povzročajo občutka krivde za vnesene kalorije in po katerih se ne počutite utrujeni.

Serotonin

Serotonin je nevrotransmiter, ki ga najdemo predvsem v možganih in črevesju. Vključen je v številne pomembne procese, vključno s prilagajanjem stanja uma, spanja, apetita in prebave hrane. Nizke ravni serotonina so povezane z depresijo, številni antidepresivi pa delujejo tako, da povečajo količino serotonina, ki je na voljo v možganih in ustavijo njegovo reabsorpcijo. Telo proizvaja serotonin z uporabo aminokisline, imenovane triptofan, kot prekurzor, ki ga najdemo v številnih živilih v naši prehrani. Pri uživanju živil, ki vsebujejo triptofan, boste zagotovili, da ima telo sestavino, ki jo potrebuje za proizvodnjo serotonina.

Dobri viri triptofana so: indijski oreščki, bučna semena, nekatere vrste sira, alge, spirulina, špinača, grozdje, peteršilj, gobe, šparglji in piščanec.

Druga živila, kot so na primer banane, zagotavljajo serotonin neposredno, vendar dejansko le ta ne more iti skozi krvno-možgansko pregrado. Iz tega razloga je potrebno v možganih dvigniti koncentracije serotonina, najbolje s tem, da jeste hrano, bogato s triptofanom, zaradi česar lahko telo samo proizvaja to snov.

Vitamin B6

Tudi če ne morejo zagotoviti telesu potrebnega serotonina, so banane dober vir vitamina B6, ki je pomemben za sintezo več nevrotransmiterjev, vključno s serotoninom. Ta vitamin igra pomembno vlogo pri pretvarjanju triptofana v serotonin. To pomeni, da morate skupaj z veliko količino triptofana zagotoviti, da iz vaše dnevne prehrane dobite tudi dovolj vitamina B6. Vitamini B kompleksa so vodotopni, kar pomeni, da se ne shranjujejo v našem telesu, zato, ko uživate živila, bogata z B vitamini, vaše telo vzame tisto, kar potrebuje, preostanek pa se izloči. Redno uživanje vitaminov B kompleksa je pomembno za pravilno delovanje telesa.

Druga živila, ki so bogata z vitaminom B6, so: tuna, losos, piščanec, sončnična semena, čičerika, avokado in špinača.

Omega 3 maščobne kisline

Gre za večkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih naše telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo vnašati s hrano. Omega 3 igrajo pomembno vlogo pri razvoju možganov, pomanjkanje pa je povezano z depresijo in anksioznostjo. Različne vrste rib, kot so sardele, losos in tuna, so nekateri izmed najboljših virov teh maščobnih kislin. Prisotne so tudi v lanenih semenih, konopljinih semenih ter oljih iz teh semen.

Omega 3 tekmujejo z maščobnimi kislinami omega 6 za encime, ki jih spreminjajo v njihove koristne oblike, zato je razmerje med tovrstnimi maščobnimi kislinami še eden pomemben vidik. Na splošno naša dnevna prehrana vključuje preveč omega 6 maščobnih kislin in premalo omega 3. To neravnovesje je povezano tudi z več zdravstvenimi težavami, vključno s pojavljanjem bolezni srca in ožilja ter vnetij. Čeprav je pomembno, da uživate živila, bogata z omega 6, jih je potrebno vključiti v prehrano z zmernostjo. Omega 6 bogata hrana vključuje sončnično in sojino olje, lešnike in sezam.

Polifenoli

Polifenoli so spojine, ki jih naravno najdemo v rastlinah, imajo biološko aktivnost v našem telesu ter koristijo našemu zdravju. Polifenoli so dobri antioksidanti, ki pomagajo preprečiti celične poškodbe in prispevajo k preprečevanju prezgodnjega staranja in bolezni. Obstajajo tudi specifične polifenolne spojine, za katere se je izkazalo, da imajo učinke pri izboljševanju razpoloženja.

Kurkumin daje kurkumi rumeno barvo in ga najdemo tudi v gorčici. Ima številna koristna delovanja: antioksidantno, protivnetno, protivirusno in protikancerogeno. Prav tako je bilo dokazano, da ohranja zdravje nevronov v možganih, preprečuje degeneracijo in zmanjša simptome depresije. Kurkuma se lahko dodaja v solate ali juhe.

Epigalokatehin galat (EGCG) je polifenol, ki ga najdemo v zelenem čaju, ki ima tudi visoko antioksidativno aktivnost in lahko razbremeni stres in simptome depresije. Če zaužijete 2-3 skodelice zelenega čaja na dan, boste dobili veliko količino EGCG. Kavo ali črni čaj lahko zamenjate z zelenim čajem.

Poskusite v vašo dnevno prehrano dodati nekaj ali vsa našteta živila in si s tem na naraven način izboljšajte svoje razpoloženje. Prav tako lahko dopolnite prehrano s prehranskimi dopolnili, na primer Mivinat Mega B 100 z vitamini B kompleksa ali Mivinat acai z zelenim čajem in izkoristite antioksidante, ki jih najdemo v zelenem čaju in acai jagodah. Prav tako izkoristite lepo vreme ter bodite vsak dan 20-30 minut izpostavljeni soncu, saj naše telo potrebuje sončno svetlobo za proizvodnjo vitamina D, ki je prav tako vključen v izboljšanje dobrega počutja. Najbolje je biti na soncu zgodaj zjutraj ali pozno popoldan, ko je UV-stopnja nižja.

Ob enem pa še pojdite na kratek sprehod, telo bo zaradi fizične aktivnosti sproščalo endorfine, kar bo takoj dvignilo vaše razpoloženje!

Dodaj odgovor