prehranskih pravil za izgubljanje telesne teže

9 prehranskih pravil za izgubljanje telesne teže

Na voljo je veliko informacij v zvezi z raznimi dietami in prehranskimi priporočili, zato kaj hitro postanemo zmedeni, ko želimo osvojiti uravnotežen način prehranjevanja za izgubo telesne teže ali ohranjanje svoje postave. Najpogosteje se določena pravila glede zdravega prehranjevanja, ki jih sicer vsi poznamo in temeljijo na pravilnih načelih, interpretirajo napačno. V članku bomo govorili o nekaterih izmed njih.

1.Ogljikovi hidrati ne povzročajo povečanje telesne teže

Ogljikovi hidrati niso tisti, ki povzročajo povečanje telesne teže, ampak napačne odločitve, ki jih sprejemamo. Resnica je, da ogljikove hidrate potrebujemo za normalno delovanje organizma. Pomembno je, da izberemo »dobre« ogljikove hidrate, kot so zelena zelenjava, stročnice, sadje in polnovredni izdelki. Telesu dajo energijo, ki jo potrebuje, zavirajo lakoto in pomagajo pri izgubi telesne teže. V nasprotnem primeru se boste počutili slabotno, utrujeno in brezvoljno.

2.Željo po sladkem je mogoče nadzorovati

Kalorični primankljaj je tisti, ki povečuje željo po sladkem in v večini primerov se to dogaja, ker ne jeste pravilno. Ko preskakujete obroke in ne jeste zdravih malic, ki zavirajo lakoto med glavnimi obroki, vas to sili v skušnjavo, da bi pojedli čokolado oziroma nekaj sladkega. V kolikor imate uravnoteženo prehrano, ki vsebuje vse hranilne snovi, ki jih vaše telo potrebuje, ne boste čutili nobene potrebe po sladki hrani.

3.Ni vam potrebno jesti samo »eksotičnih« živil

Živila, ki vsebujejo vsa potrebna hranila, so lahko dostopna. Veliko je govora o super živilih, kot so ohrovt, avokado ali kvinoja, vendar ta živila niso na voljo vsem. Dnevna prehrana mora temeljiti na živilih, ki so trenutno na trgu, odvisno od sezone. Če lahko jeste sveže borovnice kdajkoli želite, potem je to dobro. Če pa to ni mogoče, ima sezonska zelenjava in sadje enake hranilne lastnosti in je še celo bolj koristna za zdravje, če je pridobljena od lokalnih proizvajalcev, saj je bolj sveža.

4.Prehrana za izgubljanje telesne teže ne vključuje stradanja

Uravnotežena prehrana mora vsebovati vse skupine hranilnih snovi: ogljikove hidrate, beljakovine, dobre maščobe, vitamine in minerale. Iz vseh teh skupin živil lahko naredite zdrave odločitve glede dnevnih obrokov in prigrizkov. Če se stradate, vaše telo nima dostopa do vseh hranilnih snovi, ki jih potrebuje za normalno delovanje, kar predstavlja tveganje za zdravje. Prehrana kateri sledite, mora biti uravnotežena, zato prehranski načrti, ki temeljijo na samo enem ali nekaj živilih niso priporočljivi, saj je raznovrstnost zelo pomembna pri zdravem načinu prehranjevanja.

5.Razstrupljanje ni dovolj

Človeško telo je sposobno samo izvajati razstrupljevalne procese, v kolikor je podprto z zdravo prehrano. Razni načrti za razstrupljanje, s kratkoročnimi rezultati, so zelo omejevalni in niso dovolj za preprečevanje negativnih učinkov nezdrave in neuravnotežene prehrane. Ko dolgoročno osvojite uravnotežen način prehranjevanja, bo vaše telo sposobno dnevno izvajati razstrupljevalne procese.

pravil za izgubljanje

6.Pomembno je kdaj in kako uživate sadje

Čeprav je sadje zdravo, vseeno vsebuje sladkor, kar pomeni, da vam ni potrebno presegati dnevnih priporočil. Sadje lahko uživate zjutraj pri zajtrku, kot dodaten vir energije ob začetku dneva ali med glavnimi obroki v obliki malic. To ne pomeni, da lahko uživate sadje kdajkoli želite. Enako velja za sadne sokove, ki so še celo bolj koncentrirani in imajo še višjo vrednost sladkorjev.

7.Bodite pozorni na to kaj jeste za zajtrk

Verjetno že veste, da je pomembno, da ne preskočite zajtrka, saj boste tako pojedli več pri naslednjih obrokih. Enako pomembno pa je tudi, kaj jeste pri prvem obroku dneva. Pripravljanje zajtrka vam v nobenem primeru nebi smelo vzeti veliko časa, zato ni razloga, da posegate po hitrih, vendar nezdravih rešitvah, kot so hitra prehrana v obliki sendvičev ali žitarice z visoko vsebnostjo sladkorjev. Osnovna ideja je, da uživate zdravo prehrano, ki vam dolgo časa daje občutek sitosti.

8.Ne pijte kave na prazen želodec

Tudi če uživate ob jutranji skodelici kave, vam ne priporočamo uživanje kofeina preden jeste. Kofein, zaužit na prazen želodec spodbudi nastajanje želodčne kisline, kar lahko vpliva na prebavo skozi celoten dan. Torej prva stvar, ki jo morate narediti, je pojesti kvaliteten zajtrk in šele nato popiti kavo.

9.Jejte, da bi izgubili telesno težo

Če bi radi izgubili telesno težo, ne stradajte sami sebe, temveč izbirajte pravo hrano. Majhni in pogosti obroki podpirajo proces izgorevanja kalorij. Namesto, da bi jedli manj obrokov, ki so bogati z kalorijami, je priporočljivo jesti več manjših obrokov, ki so hranilno uravnoteženi, tako, da telo redno dobi vsa potrebna hranila, ki jih potrebuje.

Torej, ni “bližnjic”, če želite izgubiti težo in doseči trajne rezultate, ampak morate spremeniti svoje prehranjevalne navade in paziti na to, kaj jeste vsak dan, bodisi da sledite določenemu prehranskemu načrtu ali ne.

Dodaj odgovor