nasvetov, ki vam bodo pomagali pri kuhanju zdravih obrokov

9 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri kuhanju zdravih obrokov

Določena živila, za katere menimo, da so resnični “sovražniki” naše postave, pravzaprav niso tako nezdrava, kot si mislite, ampak je vse odvisno od tega, kako so pripravljena. Termični proces, ki se uporablja za kuhanje živil, določajo količino hranil, ki ostanejo v kuhanih živilih.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo, če želite kuhati zdrave obroke za sebe in za vso družino, ali pa vam pomagajo pri bolj zdravih odločitvah, ko nakupujete.

  1. V osnovi je skoraj vsako živilo zdravo, saj vsebuje sestavine, ki so bistvene za zdravje telesa, zato združevanje živil predstavlja hranljiv obrok. Vendar pa obstajajo tudi živila, ki jih je potrebno uživati samo v strogo omejenih količinah, kot sta beli sladkor ali belo olje.
  2. Med zdravo prehrano spadajo tudi žita, pod pogojem, da so polnozrnata, prav tako za vsako živilo obstaja bolj zdrava oblika (npr. mleko in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob, namesto tistih z visoko vsebnostjo maščobe, rjavi riž namesto belega riža, polnozrnati kruh namesto belega kruha itd.).
  3. Uživanje rafiniranega sladkorja (belega sladkorja) ni pogojeno zgolj s pecivi in sladicami, ampak tudi s kavo ali čajem, ki sta sladkana, zato se je je treba temu izogibati oziroma omejiti na čim manjšo količino.
  4. Ogljikovi hidrati so tisti, ki nam dajejo energijo in so pomemben del vsakodnevne prehrane. Vendar je potrebno uživanje ogljikovih hidratov nadzorovati. Presežek zaužitih ogljikovih hidratov se ne porabi, ampak se shrani v telesu v obliki maščobnega tkiva.
  5. V kolikor imate občutek, da se morate za izgubo telesne mase odreči vsem maščobam, potem morate vedeti, da se rastlinska olja v zmernih količinah celo priporočajo, saj so vir esencialnih maščobnih kislin, ki jih telo potrebuje in jih je mogoče dobiti le iz vaše vsakodnevne prehrane. Esencialne maščobne kisline podpirajo gibanje sklepov ter zdravje srca in možganov. Priporočena dnevna količina rastlinskega olja je približno 2 žlice. Čemu se morate izogibati, je živalska maščoba (maslo in masti) in ne uporabljajte olja za cvrenje živil.
  6. V zadnjem času so diete, ki temeljijo predvsem na zelenjavnih in sadnih sokovih, zelo priljubljene. Toda, ko izločimo sok iz živil, so zdrave prehranske vlaknine izgubljene , prav tako pa nastali sokovi vsebujejo visoko vsebnost sladkorja. Zelenjavo in sadje lahko porabimo tudi v obliki naravnih sokov, vendar le v zmernih količinah. Najbolje je, da se ta živila porabijo v surovi obliki, da telo lahko dobi vsa hranila, ki jih potrebuje. Poleg tega je dobro jesti zelenjavo in sadje, ki so čimbolj sveže, s poudarkom na sezonskih izdelkih.
  7. Kar zadeva kruha, bodisi belega ali črnega, ga vedno dobimo iz enake surovine: pšenične moke. Na trgu je veliko temnega kruha, ki je le “karamelizirana” različica belega kruha in sploh ni zdrav. Namesto tega je polnozrnat kruh, ki vsebuje žita v obliki zrn in / ali semen, veliko bolj bogat s prehranskimi vlakninami. Tudi za kruh vsebuje pšenično moko, zato omejite vaš dnevni vnos na dve rezini. Pšenična moka je težko prebavljiva, kar je eden od razlogov, zakaj je potrebno kruh in testenine uživati v zmernih količinah.
  8. V svojo vsakodnevno prehrano poskusite vključiti čim več stročnic, saj so le te zelo dober vir beljakovin. Količina potrebnih beljakovin se glede na telesno maso, razlikuje od osebe do osebe.
  9. Solate so bogati vir prehranskih vlaknin, vsebujejo veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov, vendar imajo nizke vsebnosti beljakovin, maščob in vitaminov topnih v maščobah. Torej dieta na osnovi solate ni tako zdrava, kot se morda zdi, saj ne zadosti beljakovinskim potrebam, kar lahko vodi do resnih pomanjkljivosti.

Nenazadnje je najboljši nasvet, ki ga lahko upoštevate pri kuhanju ali nakupovanju živil, da se izognete vsej procesirani hrani (živila bogata z maščobo, soljo, sladkorjem, konzervansi, aditivi itd.) ter da skrbno preberete deklaracije, ki se nahajajo na živilih.

Dodaj odgovor