Natur House Mitov o Dietah

8 mitov o dietah

Uspeh diet za zmanjšanje telesne mase ni odvisen samo od tega, kako se držimo njihovih pravil, temveč tudi od tega, kako smo k dieti pristopili. Da bi izgubljali težo na dolgi rok, morate kljubovati tudi mnogim predsodkom, ki dejansko nimajo prave podlage.

1. Če boste suhi, boste zdravi

Če ne boste imeli več prekomerne telesne teže, to še ne pomeni, da boste zdravi. Še posebej »hitre diete« lahko ustvarijo prehransko neravnovesje, vodijo k nastanku številnih zdravstvenih težav, od endokrinih in hormonskih motenj do nevroloških bolezni. Ni dovolj, da izgubite težo, pomemben je celosten rezultat, ki pa ga lahko dosežete le z uravnoteženo prehrano. Vaš cilj mora biti, da odpravite maščobo in razvijete mišično maso, ne da se osredotočite le na število kilogramov, ki jih pokaže tehtnica.

2. Če ne jeste maščob, boste izgubili težo

Ne smete povezovati maščob s telesno maščobo, saj imajo maščobe svojo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja telesa. Maščobe živalskega izvora, kot tudi mono- in polinenasičene maščobe prispevajo k optimalnemu delovanju možganov, srca, kože, črevesja in drugih vitalnih organov in vplivajo na učinkovito absorpcijo mnogih vitaminov (v maščobi topni vitamini A, D, E in K). Vse maščobe (nenasičene in večkrat nenasičene) pomagajo telesu sintetizirati kalcij ter omega 3 in 6, ki podpirajo imunski sistem.

Seveda pa je pomembno, da se maščobe uporabljajo v zmernih količinah. Tako prispevajo k hujšanju in spodbujajo k izločanjuhormonagrelin,ki je odgovoren za lakoto in olajša sproščanje peptida, ki daje občutek sitosti. Maščobe je treba zaužiti skupaj z ogljikovimi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom, kot sojedi na osnovi zelenjave in kaš ter dnevni vnos ne sme presegati 20 gramov na dan.

3. Prehranske ploščice vam pomagajo izgubiti težo

Tudi če verjamete, da lahko te ploščice nadomestijo obrok, ne zagotavljajo vseh hranilnih snovi, ki jih potrebuje telo. Prav tako morate biti zelo previdni, kakšne ploščice uživate, saj mnoge vsebujejo veliko sladkorja, ki gradi maščobne obloge na občutljivih področjih, kot so stegna, trebuh in roke. Če želite uživati prehranskeploščice, morate bodite pozorni na seznam sestavin in na največje število obrokov, ki jih smete nadomestiti z njimi, to je do 3 obroke na teden.

4. Če boste izgubili težo, boste imeli idealno postavo

Idealna silhueta, kot je predstavljena na straneh modnih revij, ni realen cilj. Ne more imeti vsaka ženska mer 90-60-90, prav tako ne more imeti vsak moškiširokih ramen in ozkega pasu. Koizgubljate težo, se fizično konfirmacija razlikuje od osebe do osebe. Na primer, če je oseba, ki ima širše boke, nobena dieta ne bo teganikoli spremenila. Preden začnete z dieto, morate imeti realistična pričakovanja in se naučiti sprejeti svoje telo tako kot je.

5. Zdravi prigrizki vam pomagajo izgubiti težo

Zdravi prigrizki pospešijo presnovo in podpirajo zdrav proces hujšanja. To pa ne pomeni, da lahko konzumirate ta živila v kateri koli količini. Na primer, pogosto so v dietah za hujšanje priporočenimandlji ali orehi kot prigrizek med obroki, toda če pojeste velike količine teh živil, bo to slabo vplivalo na vašo vitko linijo.
Morate se naučiti poslušati svoje telo in jesti samo takrat, ko je to potrebno. Če boste sledili programu rednih obrokov in ne boste jedli prigrizkov razne vrste hrane med obroki, pa četudi gre za bolj zdrave variante, se boste naučili, kako ne jesti različnih prigrizkov čez dan takrat, ko jih ne potrebujete.

6. Če telovadite, lahko jeste karkoli

Naslednja zmota je, da če se več gibljete, lahko jeste karkoli. Ne morete se bolj motiti.Telovadba ni edini pogoj, da izgubite težo, vendar pa dopolnjuje uravnoteženo prehrano. Če boste pričeli samo s telesno vadbo ne da bi spremenili svoje prehranjevalne navade, je zelo malo verjetno, da bi dosegli bistvene spremembe na tehtnici.

Torej, če začnete telovaditi, je priporočen čas 30-40 minut, trikrat na teden in ne pretiravajte z naporom. Da bi dobili najboljše rezultate,se mora telo navaditi na gibanje v sukcesivnih korakih.

7. Če zmanjšate število kalorij, boste izgubili težo

Če pričnete z drastičnimi dietami z nizko vsebnostjo kalorij, boste najverjetneje kmalu po prenehanju diete pridobili nazaj vso izgubljeno težo. To je zato, ker če telo ne dobi kalorij, ki jih potrebuje, prične ustvarjati “depozite” maščobe, kar upočasni vaš metabolizem. Telo potrebuje določeno število kalorij za vzdrževanje svojih normalnihfunkcij. Z zaužitjem toliko kalorij, kot je to potrebno glede na vašo starost, spol in način življenja, boste izgubljali težo na dolgi rok in to ne bo vplivalo na normalno in zdravo delovanje telesa.

8. Diete za izgubo teže so začasne

Dieta za hujšanje ni začasna, imapa nekaj korakov. Ko želite shujšati, morate izbrati prehranjevalni načrt, ki ga boste lahko izvajali ves čas. Z drugimi besedami, če boste sledili zdravoshujševalno dieto, ne boste mogli več jesti vse vrste hitre (junk) hrane, raznih maščob, sladkarij ali predelanih živil, saj potem bi bil vaš trud zaman. Resnično učinkovita dieta vam bo pomagala ugotoviti, kaj je bilo narobe v vaši prehrani, kajmorate popraviti in kako boste potem lahko vzdrževali normalno telesno težo.

Na žalost, obstaja veliko takšnih “mitov”, ki samo poslabšajo in otežujejo proces hujšanje. Pomembno je, da ne padete v pasti čudežnih rešitev, ki zagotavljajo le kratkoročne učinke. Zato, sprejemanje in vzdrževanje zdravega načina življenja je veliko bolj učinkovit in varnejši način, da ostanete v dobri formi, ne glede na starost.

Dodaj odgovor