načinov kako vključiti več hranil v vašo dnevno prehrano

5 načinov kako vključiti več hranil v vašo dnevno prehrano

Uravnotežena prehrana je bistvena za vaše splošno zdravje in dobro počutje. Medtem ko je dobro, da se pregrešite od časa do časa, je tudi pomembno, da nudite telesu prava živila. Obstaja veliko načinov, kako vključiti več bistvenih hranil, ki jih potrebujete v dnevnih obrokih, brez da bi se pri tem preveč trudili.

Uživajte več sadja in zelenjave

Hranilno vrednost skoraj vsakega obroka lahko povečate tako, da sadje ali zelenjavo vključite neposredno v recepte, ki jih uporabljate, tudi če gre za zelenjavo, ki vam ni všeč. Zelenjava v obliki pireja, je dober način za prikrivanje teksture ali okusov, ki bi se jim običajno izognili.

Na primer, zelena je naravni ojačevalnik okusa za mnoge vrste juh, ki zahtevajo dodatek limone ali nekaj kislega. Z dodajanje zmiksane zelene v juho, boste dobili enako odličen okus, ne da bi se čutili koščki zelene.

Prav tako lahko v zdrave smutije dodate zelenjavo, kot je špinača ali korenje, kar vam bo odvisno od vsebovanega sadja in drugih sestavin prikrilo okus zelenjave.  Sveže ali zamrznjeno sadje lahko poveča hranilno vrednost nekaterih jedi, kot so ovsena kaša ali pudingi. Pri peki sladic lahko uporabite kot nadomestek z nizko vsebnostjo maščobe za jajca in olje tudi sadne paste (npr. jabolčno čežano).

Ko sveža živila niso na voljo v svojo prehrano vključite zamrznjeno sadje in zelenjavo

Sveže sadje in zelenjava ponujajo številne pomembne vitamine in minerale, vendar vas bo morda presenetilo, da ohranijo skoraj iste lastnosti tudi v zamrznjeni obliki.  Zamrznjena živila se pogosto smatrajo kot manj zdrava, vendar lahko vsebujejo ravno toliko hranil kot sveža živila. Pravzaprav, ker zamrzovanje pogosto vključuje izbiro zelenjave in sadja, ki so bolj kakovostna in nato hitro zamrznjena,  lahko to pripomore k ohranjanju vsebnosti vitaminov na učinkovitejši način kot preprosti način shranjevanja svežih živil v hladilnicah.

Zamrznjena zelenjava lahko vsebuje približno toliko hranil kot sveža in je odlična alternativa, če sezonsko sadje in zelenjava nista na voljo. V mnogih primerih zamrznjena zelenjava olajša pripravo hrane, saj je že narezana in očiščena. Lahko jo dodate v juhe in v mnoge druge jedi.

Kuhajte hitro

Če se običajno izogibate kuhani zelenjavi, morate vedeti, da je njena priprava pravzaprav skrita sestavina. Ne samo, da je ocvrta zelenjava manj okusna, ampak v večini primerov cvrtje tudi zmanjša njeno hranilno vrednost. Zelenjavo kuhajte enostavno in hitro z uporabo postopkov, kot so pečenje ali kuhanje na pari in tako ohranite vodotopne hranilne snovi, kot sta vitamini B in C.

Ne izogibajte se zdravim omakam

Verjetno mislite, da so jedi na osnovi mesa, ki so prekrite z visoko maščobnimi omakami, nezdrave, in to je res. Pravzaprav pa je popolnoma mogoče kuhati jedi, ki imajo odličen okus in ne škodijo vaši postavi.

Tako paradižnikova omaka, kot tudi pesto omaka hrano obogatita s hranili in se lahko uporabljata za široko paleto jedi. Paradižnikova omaka vsebuje likopen, barvit pigment rastlin, znan kot karotenoid, ki ponuja številne zdravstvene koristi. Seveda se kečap ne šteje kot zdrava alternativa. Paradižnikova omaka, ki jo pripravite iz svežega paradižnika z različnimi začimbami in zelišči, je tisto, kar morate vključiti v svojo prehrano. Pesto omako se tradicionalno izdeluje iz pinjol in bazilike, lahko pa uporabite svojo kreativnost in pripravite različico pesto omake iz drugih sestavin, kot so na primer špinača, rukola in lešniki.

V svojo prehrano dodajte flavonoide

Druga možnost je tudi, da v svojo prehrano dodate kakavove flavonoide. Ta fitohranila so naravno prisotna v kakavu in raziskave trdijo, da flavonoidi z delovanjem znotraj telesa pomagajo vzdrževati zdrav krvni pretok.

Medtem ko so čokolada, vključno s temno čokolado in naravnim (nealkaičnim) kakavovim prahom, lahko vir kakavovih flavonoidov, je pomembno tudi, kako se z njimi ravna, da se ta fitohranila tudi ohranijo.

Preprost način vnosa flavonoidov je uporaba prehranskega dopolnila Apinat kakav, ki vsebuje visok odstotek izvlečka kakava. Kar se tiče čokolade, jo je potrebno uživati zmerno in v majhnih količinah. Najbolj primerna je temna čokolada, brez dodanih sladkorjev, ki vsebuje vsaj 70% kakava.

To je le nekaj načinov za povečanje hranilne vrednosti vsakodnevnih obrokov, na splošno pa je pomembno ohranjanje ravnovesja hranil in ustvarjanje zdravih prehranjevalnih navad, kar vam bo dolgoročno prineslo veliko koristi za zdravje.

Dodaj odgovor