lažnih mitov, ki jih obljubljajo omejevalne diete

5 lažnih mitov, ki jih obljubljajo omejevalne diete

Glede na to, da je nadzor telesne teže velik problem sodobne družbe, ni presenetljivo, da so milijoni ljudi zavedeni z dietami, ki obljubljajo hitro hujšanje z minimalnim naporom. Toda resnica je, da če dieta zveni preveč dobro, da bi bila resnična, to pomeni, da po vsej verjetnosti dejansko ne prinaša obljubljenih rezultatov.

Hrana ali tablete, ki čudežno kurijo maščobo ne obstajajo. Prav tako ne obstajajo superživila, ki bodo spremenila vaš genetski zapis. Nobeden izdelek ne bo čudežno odstranil vaše maščobe med gledanjem televizije ali spanjem. Nekatere sestavine v prehranskih dopolnilih in zeliščnih izdelkih so koristne za povečanje učinka zdravega načrta prehranjevanja, vendar brez prehrane in telesne vadbe ni mogoče doseči učinkovitih rezultatov. Izogibajte se dietam, ki dajejo lažne obljube, kot so:

1.Hitra izguba telesne teže

Postopna izguba telesne teže vam bo bolj verjetno zagotovila dolgoročne rezultate, kot pa hitra izguba telesne teže. Načrti zdrave prehrane omogočajo povprečno izgubo telesne teže od 0.5 do 1 kilogram na teden. Če izgubite telesno težo prehitro, boste na ta način izgubili tudi mišično maso in vplivali na kostni sistem. Prav tako je večja verjetnost, v kolikor hitro izgubite telesno težo, da kasneje pridobite še več. To je tako imenovani “yo-yo učinek”, ki je pogosto posledica zelo omejujoče prehrane.

2.Količine in omejitve

Izogibajte se prehrani, ki omogoča uživanje neomejene količine določenih živil, na primer grenivk ali zelja. Dolgočasno je jesti eno in isto stvar in težko je ohranjati enoličen prehranjevalni načrt. Prav tako je priporočljivo, da se izognete kakršni koli prehrani, ki resno odpravlja ali omejuje celo skupino živil, kot so na primer ogljikovi hidrati. Tudi če svoji prehrani dodajate vitamine, boste na ta račun še vedno izgubljali nujna hranila. To ne pomeni, da ne obstajajo določena živila, ki bi jih morali odstraniti (ocvrta hrane, maščobe, sol ali presežek sladkorja), vendar prav tako ne pomeni omejitev prehrane na živila iz določene skupine ali še bolj strogo, omejitev na samo eno vrsto živil, tudi če samo kratek čas.

3.Posebne kombinacije živil

Ni trdnih dokazov, da nekatere kombinacije živil ali prehranjevanje le ob določenih delih dneva resnično prispevajo k izgubi telesne teže. Če uživate “napačne” kombinacije živil, vam to ne bo povzročilo povečanje telesne teže čez noč ali pa vam v črevesju proizvedlo toksinov, kot navajajo nekatere restriktivne diete. Nekatere kombinacije živil so koristne glede na kombinacijo hranil, ki jo ponujajo, vendar to ne pomeni, da boste le ob upoštevanju teh kombinacij hitro izgubili telesno težo.

4.Strogi jedilniki

Življenje je že tako ali tako precej zapleteno. Omejevanje izbire živil ali sledenje strogim jedilnikom je lahko velika ali celo neprijetna naloga. Ko razmišljate o novem načinu prehranjevanja, se samo vprašajte: “Ali se lahko tako prehranjujem do konca svojega življenja?” Če je odgovor ne, takšna prehrana ni primerna za vas. Prehranjevalni načrt vam ne sme biti težava, ampak ravno nasprotno, vaše življenje vam mora olajšati.

5.Telesna dejavnost ni potrebna

Redna telesna dejavnost je bistvena za zdravje in nadzor telesne teže. Ključ do uspeha je najti fizično aktivnost, ki vam bo všeč, nato pa jo poskušate vključiti 30-60 minut v vaš dan, čim več dni v tednu.

Če želite ohraniti zdravo telesno težo, povečati mišično maso in odstraniti telesne maščobe, je najboljši način, da izberete bolj raznoliko in uravnoteženo prehrano, ki ji lahko vedno sledite, redno sprejemate zdrave odločitve glede prehrane in čim več vadite. Da bi dosegli najboljše rezultate, morate praktično pridobiti določene prehrambene navade, ki jih lahko izvajate vedno in ne le, ko ste na dieti.

Za osebni prehranski načrt, prilagojen vašemu življenjskemu slogu in prehranskim preferencam, se posvetujte s prehranskim svetovalcem z izkušnjami pri ustvarjanju in spremljanju takšnih načrtov prehrane. Takšen strokovnjak vam lahko pomaga ustvariti realno in prilagodljivo prehrano, ki jo lahko vzdržujete brez težav in vam lahko pomaga, da ste zdravi in da izgubite telesno težo brez uvedbe drastičnih omejitev.

Dodaj odgovor