stvari o vaši presnovi

4 stvari, ki jih niste vedeli o vaši presnovi

Zakaj se pri nekaterih ljudeh zdi, da lahko pojedo vse kar hočejo in sploh ne pridobijo na telesni teži, medtem ko se pri drugih ljudeh vsa majhna odstopanja pri prehrani takoj poznajo na tehtnici? To je posledica individualnih razlik v presnovi, mišični masi in telesni aktivnosti. Presnova oziroma metabolizem je proces, s katerim naše telo spremeni, tisto kar pojemo v energijo, ki jo potrebujemo za preživetje in delovanje. Presnova je odgovorna za pravilno delovanje vseh procesov v telesu, od preprostega dihanja do utripanja oči.

Hiter metabolizem je kot vroča pečica, ki daje veliko toplote zaradi goriva, ki ga uporablja – kalorij. Ravno nasprotno, počasen metabolizem potrebuje manj goriva, da obdrži telo v gibanju.

Pogosto je, da se za težave, ki jih imamo s telesno težo, krivi počasno presnovo, vendar obstajajo načini za pospešitev metabolizma in posredno vzdrževanje telesne teže pod nadzorom.

1.Presnova se lahko spremeni

Čeprav je res, da genetika vpliva na hitrost metabolizma, lahko le tega spodbudimo s povečanjem mišične mase, če ta ni dovolj razvita. Mišična masa izgoreva več kalorij na uro kot maščoba, kar pomeni, da ljudje z bolj razvito mišično maso porabijo več kalorij, kot ljudje z višjim odstotkom telesne maščobe.

Naša mišična masa se s staranjem zmanjšuje, kar prispeva k počasnejšemu metabolizmu. Za preprečitev tega upada, ki je s starostjo naravno prisotno, je potrebna vsakodnevna vadba, in to še posebej vadba, ki krepi mišice, kot tudi ustrezno prehranjevanje.

2.Nekatera živila pomagajo pri pospeševanju metabolizma

Obstajajo določena živila, ki lahko spodbudijo metabolizem, kot je na primer pikantna paprika (zaradi kapsaicina) ali zeleni čaj (zaradi antioksidantov), vendar to ne pomeni, da lahko uživate presežne kalorije v upanju, da boste preprečili učinke visoko kalorične prehrane z uživanjem teh živil.

Če želite ohraniti zdravo telesno težo, morate nadzorovati svoje obroke in slediti uravnoteženi prehrani, ki vsebuje živila, bogata s hranili, in si zagotoviti, da se izognete prenajedanju.

3.Pozne večerje upočasnijo presnovo

Ni vam potrebno imeti točne ure za večerjo, vendar je priporočljivo, da zadnji obrok poteka vsaj dve uri pred spanjem, tako da ima telo čas za prebavo. Ko spimo, se hitrost metabolizma upočasni, saj so vsi procesi v telesu osredotočeni na regeneracijo in revitalizacijo telesa. Torej, če se navadite na pozne večerje in kmalu zatem greste spat, je prebava počasnejša, zaradi česar hrana ni učinkovito obdelana čez noč, kar daje prednost nabiranju maščob.

4.Prenizek kalorični vnos ali stradanje ne koristita metabolizmu

Cilj za izgubo telesne teže je ustvariti kalorični deficit, kar pomeni vsakodnevno zaužiti manj kalorij, kot jih telo porabi. Vendar pa ima lahko premalo zaužitih kalorij nasprotni učinek. Človeško telo je “programirano” za preživetje v ekstremnih pogojih. Prekomerna omejitev zaužitih kalorij lahko telesu pošilja napačne signale, na primer, da bo sledilo obdobje lakote. Zato se isti metabolni procesi izvajajo z manjšo porabo kalorij. Z drugimi besedami, telo se prilagodi omejitvi kalorij in jih za izvajanje istih nalog porablja manj. Torej stradanje ali prenizek kaloričen vnos ne bosta pospešila metabolizma, ampak ga bosta upočasnila.

Čeprav ima prehrana pomembno vlogo pri presnovnih procesih v telesu, je potrebno opozoriti, da ni hitrih rešitev za izgubo telesne mase (npr. da vam uživanje določenih živil omogoča jesti karkoli in kadarkoli). Seveda pa lahko nekatere nezdrave prehranske navade zelo negativno vplivajo na presnovo.

Na način, kako deluje naš metabolizem in na kurjenje maščob v telesu vpliva ustrezna prehrana, brez prenajedanja, za katero je značilno uvajanje novega načina prehranjevanja, zmanjšanje ali odpravljanje nezdravih živil in ohranjanje nadzora nad količino dnevno zaužitih kalorij.

Dodaj odgovor