razlogov zakaj ne morete izgubiti telesne teže

15 razlogov zakaj ne morete izgubiti telesne teže

Pogosto se zgodi, da ko enkrat izgubite nekaj odvečne telesne teže, le ta začne stagnirati in ne veste zakaj. Vzroki za povečanje telesne mase in izgubo le te, so različni, od genetskih dejavnikov, starosti, spola in hormonskega ravnovesja, do ravni stresa, prisotnosti toksinov v telesu, različnih zdravstvenih težav in celo dejavnikov, povezanih z vašim socialnim življenjem. Tukaj so najpogostejši razlogi, ki vam preprečujejo izgubo telesne teže.

1.Vaše telo počiva

Potem, ko ste izgubili nekaj kilogramov, se številke na tehtnici nikakor nočejo prestaviti. Ta stagnacija je lahko posledica običajnega postopka počivanja, ko si telo samo vzame odmor od kurjenja maščob. To ne pomeni, da prehranski načrt kateremu sledite ne deluje; je samo obdobje stagnacije, ki ni enakovredno neuspehu. Ne dovolite, da vpliva na vašo motivacijo, nadaljujte s prehranskim načrtom kateremu sledite, vendar naredite manjše spremembe v vaši dnevni rutini. Spremenite vrsto vaše telesne dejavnosti ali vadbe, katere ste navajeni ali zamenjajte živila, ki jih ponavadi jeste za malico.

2.Ne vključujete dovolj beljakovin v vašo dnevno prehrano

Beljakovine so zelo pomembne, v kolikor želite izgubiti telesno težo. Povečujejo občutek sitosti, pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi in nadzirajo telesno težo. Beljakovine vplivajo na nivo grelina, enega izmed hormono, ki nadzirajo apetit. Prav tako so pomembne pri izgradnji mišične mase. Uživajte visokokakovostne beljakovine, najbolje v prvem delu dneva, da se izognete pretežki večerji. Hkrati beljakovine preprečujejo upočasnitev presnove. Najboljši viri so perutninsko meso, še posebej puranje, ribe, stročnice in oreški.

3.Izgubljate telesno težo, vendar se ne zavedate

V kolikor pridobivate na mišični masi, to ne pomeni, da ne izgubljate maščobnega tkiva. Čeprav ima manjši volumen je mišična masa težja na tehtnici. Takšen položaj je pogost pri ljudeh, ki so skupaj s spremembo v prehrani začeli z intenzivno telesno dejavnostjo v fitnesu ali z kakšno drugo telesno dejavnostjo za povečanje mišične mase. Zato kilogrami niso edini pokazatelj pri izgubi telesne teže, ampak tudi meritve obsegov.

4.Nekatera zdravila vplivajo na telesno težo

Nekatera zdravila povečujejo apetit, povzročajo neravnovesja v presnovi ali povečujejo zadrževanje vode v telesu. V vseh teh primerih je rezultat povečanje telesne mase. Druge vrste zdravil lahko upočasnijo hujšanje. Med njimi so antidepresivi, protivnetna zdravila, antihistaminiki, nekatera zdravila proti sladkorni bolezni ali zdravila, ki se uporabljajo za kontracepcijo.

5.Nizek nivo vitamina D

Nizek nivo vitamina D je povezan z odvečnimi kilogrami, še posebej pri ženskah v menopavzi. Vitamin D je potreben za nekatere receptorje v možganih, ki nadzirajo občutek lakote in presnovo. Tako je pomanjkanje tega vitamina povezano s tveganjem za prekomerno telesno težo. Poleg tega, vitamin D, zmanjšuje vnetja, ki se povezujejo z debelostjo.

6.Ne spoštujete glavnih obrokov dneva

Če ste tip osebe, ki stalno je na poti in karkoli je pri roki, ni čudno, da ne morete izgubiti telesne teže. Pogosto vas neenakomerni obroki pripeljejo do tega, da nenehno nekaj grizljate, da bi prelisičili lakoto. Tudi, če ne jeste velikih obrokov, vam ti prigrizki čez dan preobremenijo prebavni sistem in pogosto so takšni vmesni, sicer majhni obroki tudi zelo kalorični.

7.Ne spite dovolj

Kadar ne spite dovolj, telo ni sposobno opravljati svojih dnevnih aktivnosti, vključno s presnovnimi procesi. Ljudje, ki spijo manj kot 6 ur na noč, imajo večji apetit in na koncu zaužijejo do 500 dodatnih kalorij vsak dan. Prijeten spanec zagotavlja tudi učinkovito sproščanje hormonov, ki vplivajo na zgorevanje maščob in pospešijo izgubo telesne teže.

8.Ne uživate zdravih maščob

Vsi vemo, da je dobro, če se izogibamo nasičenim maščobam, ki škodijo našemu zdravju, vendar pa imajo na drugi strani nenasičene maščobe pozitivne učinke na zdravje, zlasti za znižanje LDL holesterola. Torej, dobre maščobe morajo biti vključene v vašo dnevno prehrano.

9.Niste dovolj hidrirani

Vsak organ in vsa tkiva v našem telesu potrebujejo vodo za pravilno delovanje. Voda ščiti vitalne organe, pomaga telesu absorbirati hranila, ki jih potrebuje, prenaša kisik in hranila v celice, sodeluje pri preoblikovanju hrane v energijo, odstranjuje toksine in ohranja optimalno raven mineralnih soli. Nenazadnje, voda tudi pospešuje zgorevanje maščob do 30%.

10.Prekomerno uživanje alkohola

Tudi, če ga uživate samo priložnostno, alkohol redi. Z drugimi besedami, nima smisla biti na dieti, če sami sebe sabotirate s pitjem alkohonih pijač. Vino, pivo, sladki likerji, alhohol na splošno vsebujejo 7 kcal/g, kar pomeni veliko in vas redi, brez da bi sploh opazili.

11.Zadrževanje tekočine v telesu

Če ne izgubljate telesne teže, kljub temu, da ste na dieti, je to lahko tudi posledica visokega zadrževanja tekočine v telesu, ki jo povzročajo nekatere motnje. Čeprav se maščobno tkivo zmanjšuje, vam tehtnica kaže majhno izgubo telesne teže ali celo nekaj dodatnih kilogramov.

12.Kronična stanja

Nekatera kronična stanja vplivajo na to, da je sam proces hujšanja precej težji. Med drugimi,  med te motnje spadata tudi hipotiroidizem in policistični jačniki. Prav tako naklonjenost k sedečemu načinu življenja pripomore k dodatnim kilogramom.

13.Prebavne motnje

Črevesje je odgovorno za splošno dobro počutje. Bakterije v črevesju se borijo z različnimi boleznimi, prispevajo k presnovi hranil in k produkciji hormonov. Torej, če imate prebavne težave, boste težje shujšali.

14.Zanašate se le na telesno dejavnost

Ali menite, da če hodite več ali hodite v fitnes ne potrebujete prehranskega načrta za izgubo telesne teže? Takšna predpostavka je napačna. Samo fizična aktivnost vam ne bo pomagala pri hujšanju. Uravnotežena prehrana gre z roko v roki s telesno aktivnostjo in vam le ta lahko pomaga pri izgubi kilogramov oziroma nadzorom nad telesno težo. Pomislite, da potrebujete celo uro intenzivne telesne aktivnosti, da pokurite 500 kcal, medtem ko lahko enako količino zaužijete v nekaj minutah.

15.Preveč ste pod stresom

Stres lahko vpliva na vaše zdravje na različne načine. Dolgoročno stres povzroči visoko raven kortizola, hormona, ki povzroča neravnovesje v krvnem sladkorju in kopičenje maščobnega tkiva v predelu trebuha. Prav tako je vir mnogih nezdravih prehranjevalnih navad, kot je poseganje po hitri prehrani in nezdravih prigrizkih med obroki.

Torej, če se vam zdi, da ne izgubljate telesne teže karkoli storite in vaša teža stagnira, razmislite o tem, da morda eden ali več naštetih vzrokov preprečujejo, da bi dosegli vašo idealno težo.

Dodaj odgovor